objavi na
pozareport.si
#d81920
Zadnje objave
author profile
ZVEZDE & IZJAVE

Pet, 23. apr 2021 ob 06:00

Odpri galerijo

Matura ...

" ... In tu je kleč! Od izbora, ki ni utemeljen v nikakršnih estetskih ali idejnih presežkih, ima korist ne samo avtor, del tesno prepletene mreže pisateljsko-založniško-kritiških osebkov, ki že desetletja določajo, kakšna bo slovenska literarna scena in kdo bo tisti, ki bo pobiral širokogrudno podeljevane subvencije, posebej založbi, ki izdaja tako literaturo, kakršna je Figa.

Te subvencije znašajo, dragi slovenski davkoplačevalci in davkoplačevalke, na daljši rok težke sto tisoče evrov! Tudi za knjige, ki neprodane ležijo v skladiščih, saj so natisnjene samo zato, da imajo določeni privilegiranci zagotovljene dohodke. In če potem neki obstranski roman postane maturitetno obvezno branje, je avtorju padla sekira v med in samo smeje se mu lahko, kako zlahka, mimo vseh relevantnih kriterijev, je uspel postati prodajna uspešnica, z vsemi bonitetami, ki so posledica takega 'uspeha'." (vir: Kud-Kdo)

Denis Poniž, pesnik

(Esej o tem, zakaj je poskrbljeno, da morajo "neki obstranski roman" z naslovom Figa avtorja Gorana Vojnovića obvezno brati slovenski maturanti. Celoten zapis pa si lahko preberete tukaj.)

nalagam...
Komentarji
Zadnji komentarji

Zadnji komentarji

Facebook
Twitter